Monday, November 19, 2007

Zimska idila


Nežne, krupne, bele pahulje uporno su padale sa neba. Sve više i više, sve jače i jače. Krovovi su ubrzo postali beli. Nešto kasnije i ulice, i staze, i park, i sve ostalo. Sve je bilo savršeno belo, i iako nije dugo ostalo savršeno, bilo je očaravajuće. Kad sam bila mala, tako sam nekako zamišljala da bi izgledalo živeti na oblaku. Naravno tad nisam znala da je oblak obična vodena para - ili čak magla, ako uporedim. Ali uostalom, zar i sneg nije samo voda? Znači, može da prodje. Glatke, bele površine, još uvek savršene, nepregledne, božanstvene.

I osetila sam želju da dodirnem sneg, da osetim taj moj specijalni oblak pod prstima. Da osetim kako tonem u njega pri svakom koraku, kako proklizavam, da čujem kako neobično škripi pod mojim nogama, u zimskim čizmama. Eh, kako davno je bilo kada su poslednji put te pahuljice nemirno padale i lagano prekrivale sve.

Zgrabila sam gomilicu snega rukama, bez rukavica. Lepše je bez rukavica, makar na kratko, dok mogu da izdržim hladnoću. Ledene zvezdice su se u dodiru sa toplim rukama malo istopile, taman toliko da može da se napravi grudva. Nisam nikada volela da se grudvam, nešto naročito. U srednjoj školi nisam čak ni izlazila na veliki odmor kad padne sneg. Trebalo je sačuvati glavu od razuzdanih srednjoškolaca... Ali sam sada poželela da se grudvam, makar malo, zašto da ne? Ma i Sneška ću da napravim! Čikicu od snega! Nekome je to smešno? Šta me briga, nek se smeju, ne znaju šta propuštaju!

Ruka u ruci i dvoje koji zajedno šetaju dok pahulje i dalje padaju. Heh, baš nam je bilo lepo! Dvoje zaljubljenih i sneg. Čista romantika... kao iz filmova. Ako se izuzme nos, koji po hladnoći nikako ne može da ostane suv. Ali i bolje što nije 100% romantično, postalo bi sladunjavo, ovako je bilo savršeno divno i savršeno realno u isto vreme!

Inače nisam ljubitelj zime i snega. Nervira me bljuzgavica i šansa da se oklizneš i polomiš na svakom koraku i gužva u saobraćaju i što mi trnu uši od hladnoće ako nemam kapu. Ali ovo je prvi sneg, nešto posebno, pogotovu što ga tako dugo nije bilo...

1 comment:

G_N_E_F said...

Voleo sam u svim dobima i jos uvek volim grudvanje:) samo sad je sneg drugaciji il je voden il suvise suv al ovaj sto je bio pre neki dan je bio idealan...prvi sneg, setnja...dovoljno idealno da je i realno:)